| 1 | 1 | |||
Prosta przechodząca przez punkty A oraz B jest l : y = | ⇒ l : y − | = 0 | ||
| k2 | k2 |
| |||||||||||
d = | |||||||||||
| √02 + 12 |
| |||||||||||
d = | |||||||||||
| 1 |
| 1 | ||
d = 1 + | . | |
| k2 |
| 1 | 1 | |||
Mamy prostą y = ax + b wiemy że punkty A (k ; | oraz B (−k ; | ) należą | ||
| k2 | k2 |
| 1 | ||
{a * k + b = | ||
| k2 |
| 1 | ||
{a * (−k) + b = | ||
| k2 |
| 2 | 1 | |||
2b = | ⇒ b = | ∧ a = 0 | ||
| k2 | k2 |
| 1 | ||
y = | ||
| k2 |
| 1 | ||
to y = | . | |
| k2 |
. ja po prostu gdy mam takie niewiadome zamiast cyfr to zaczynam myśleć że nie
można w ten sposób i nawet nie kombinuje czy tak może wyjść..