wysokosc sciany bocznej
sonia: 1.Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego stanowi 150% długości krawędzi
podstawy. Wykaż, że pole powierzchni całkowitej ostrosłupa jest cztery razy większe od pola
podstawy.
2.Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2a. Dłuższa przekątna
podstawy jest równa krawędzi bocznej. Wykaż, że wysokość H tego ostrosłupa spełnia warunek
H>1,5a.
Proszę o pomoc z góry dziękuje
26 kwi 15:14
pigor: ..., no to np.
b) z warunków zadania : H
2=(2a)
−a
2 ⇒ H
2=4a
2−a
2 ⇒
⇒ H
2=3a
2 i a>0 ⇒
H=a√3 ⇒
H ≈ 1,73a
>15a . ...
26 kwi 17:11
klara: dziękuje
26 kwi 17:13
pigor: ... natomiast jeśli
a, ha − dł. krawędzi podstawy i wysokości wzgl. niej
odpowiednio, to z warunków zadania
a)
ha=150%a=
1,5a , więc
Po= a
2+4*
12ah
a= a
2+2a*1,5a= a
2+3a
2=
4a2 c.n.w. . ...
26 kwi 17:18