Oblicz pole i wysokość trójkąta prostokątnego mając tangensa i obwód.
Kinia:
W trójkącie prostokątnym tangens jednego z ostrych katów jest równy 1 13. Wiedząc, że
obwód tego trójkąta wynosi 36cm, oblicz:
1. pole trójkąta
2. wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
26 kwi 14:51
Kinia: Bardzo proszę o pomoc... Pole wychodzi mi 54cm2, a tak być nie powinno, za 2 się nie biorę bo
już 1 jest błędnie...
26 kwi 15:00
Saizou :

z pitagorasa mamy
a+b+c=36
4b+3b+5b=108
12b=108
b=9
a dalej już z górki
26 kwi 15:07
Kinia: Dziękuję pięknie, do tego właśnie doszłam...
Nio i wzór na pole to 12*9*12=54cm2, a wynik w książce to 72...
26 kwi 15:12
Saizou : to pewnie błąd w druku
26 kwi 15:14
Kinia:

Jednak pomyłka, patrzyłam na inne zadanie, oh...
Nio a co do tej wysokości..., z tego co wiem ona nie dzieli na pół tego 15, więc jak mam ją
policzyć?
Wzór
√15, też nie wchodzi raczej w grę.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź...
Ogólnie do niedzieli włącznie będę potrzebować tak bardzo waszej pomocy...
26 kwi 15:16
Saizou : jak możesz policzyć pola tego trójkąta?
26 kwi 15:18
Kinia: Aaa, już wiem!
P=12*a*h
54cm2=12*15*h
108cm2=15*h
h=7,2
Jestem czasem taaaka głupia, że o jejku...
Ślicznie dziękuję =)
26 kwi 15:21