piramidy egipskie maja kształty ostrosłupów
klara: 1.Piramidy egipskie mają kształty ostrosłupów czworokątnych prawidłowych. Jedną z nich jest
piramida Cheopsa. Podstawą jej jest kwadrat, którego długość boku jest równa 230 m. Wysokość
piramidy jest równa 137m. Oblicz objętość piramidy.
2. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2a. Dłuższa przekątna
podstawy jest równa krawędzi bocznej. Wykaż, że wysokość H tego ostrosłupa spełnia warunek
H>1,5a.
prosze o pomoc
26 kwi 14:43
retry: | | 1 | |
1. Wzór na objętość ostrosłupa to V= |
| Pp*h |
| | 3 | |
Pp=230*230=52900
Jeśli wysokość tej piramidy to rzeczywiście 137 m to będzie tak:
h=137
26 kwi 15:00