Chemia
Licealista_Theosh: Mateuszu masz chwilę na chemię?
26 kwi 13:12
Mateusz:
Moze wieczorem ale pewny nie jestem czy dam rade mozesz napisac swoje zadania i/lub pytania jak
bede mogł to odpowiem dzis jak nie to jutro po 17 gdzies
26 kwi 18:57
Licealista_Theosh:
Spoko. Do kolokwium mam miesiąc czasu. Jak teraz jesteś zajęty to napisz kiedy będziesz miał
luźniej, ja się dostosuję.
26 kwi 22:22
Mateusz: Ok to jak coś to napisz w wolnej chwili ja bede zaglądał na forum
27 kwi 17:14
123: 1
27 kwi 17:19
Licealista_Theosh: @123 Jaki trol

W niedzielę nie chcę Ci głowy zawrcać, poniedziałek/wtorek diagnozy. Co powiesz na środę?
Jeżeli możesz wcześniej to masz link −>
http://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0016/59200/Cwiczenie-6-spotkanie-3.pdf
Nie ogarniam kompletnie tej tabelki, a z obliczeniówki będę miał kolokwium

. Jak możesz to
rozpisz jak to robić, tak po 2−3 przykłady z jednej i z drugiej tabelki. Mam jeszcze jedno
pytanie. Dlaczego jak pani liczyła ile wody potrzeba do rozcieńczenia danego roztworu o
stężeniu molowym to stężenie molowe wody przyjęła jako 0M.
27 kwi 17:44
Mateusz:
Ok akurat moj ulubiony temat

to zajme sie tym w poniedziałek moze ewentualnie we wtorek bo
reszte dni mam napiętą−praca

na ostatnie pytanie ci juz odpowiem bo tak sie przyjmuje do
obliczen w celu uproszczenia bo do konca prawdą to nie jest o czym byc moze sie przekonasz
lub przekonałes

podobvnie zresztą jak z gęstoscią wody wclae nie wynosi ona 1g/cm
3 jak to
sie przyjmuje w zadaniach

ale to tyle moich dywagacji zajme sie tymi tabelkami.
27 kwi 20:16
Mateusz:
Aha tylko tam wyniki pomiaru gęstosci aerometrem chyba masz jakies co? bo tak to moze byc "mała
problema" z dokładnością
27 kwi 20:19
Mateusz:
Poprawk "areometrem"
27 kwi 20:20
Licealista_Theosh: Pracowaliśmy z aerometrem na lekcji, ale nie zrobilismy wszystkich substancji.
Oto jeden przykła obliczeń zapisany pro100 z tablicy :
| | g | |
CH3COONa ( ten pierwszy) = 82 i Gęstość obliczona aerometrem g= 1,026 |
|
|
| | cm3 | |
82g −−−> 1 Mol
8g −−−−−> x Mol
x=0,097 Mol
V= 0,097 dm
3
| | ns | | 0,097 mol | | mol | |
Cm = |
| = |
| = 0,9947 |
| |
| | v | | 0,09746 dm3 | | dm3 | |
27 kwi 23:36
Mateusz:
huh cos za mała ta gęstosc octanu sodu z tego co pamietam powinno byc ok 1,5 no ale dobra nie
bedee wnikał
mamy 100g NaCl o stezeniu 11% znaczy chcemy uzyskac roztwor o takim stezeniu co nam potrzeba?
oczywiscie NaCl i rozpuszczalnika w tym przypadku wody wiemy ze masa roztworu ma wynosic 100g
tylko ile wody i ile NaCl musimy uzyc aby taki roztwor otrzymac? łatwo to policzyc:
| | ms | |
znany jest wzor: C%= |
| *100% pod mr ukrywa sie ms+mrozp co oczywiscie oznacza |
| | mr | |
odpowiednio:
m
s−masa substancji rozpuszczonej (u nas NaCl)
m
rozp−masa rozpuszczalnika u nas jest nim woda
co musimy znac? na początku z tych informacji ktore mamy wyznaczmy mase potrzebnego NaCl
| | ms | |
przekształcam wzor:C%= |
| *100% tak zeby znac ms po odpowiednich przekształceniach |
| | mr | |
| | C%*mr | |
mam: ms= |
| moge to tez policzyc wprost z def stezenia % z definicji wiem ze 11% |
| | 100% | |
roztwor to taki w ktorym 11g substancji znajduje sie w 100g roztworu to x znajduje sie w 100g
i juz mamy odpowiedz

zatem masa NaCl wynosi po prostu 11g
teraz liczymy mase wody jak pamietasz juz o tym pisałem m
s+m
rozp=m
r zatem
m
rozp=m
r−m
s= 100g−11g=89g tyle potrzeba nam wody teraz przyjmując ze gestosc wody to
| | m | | m | |
1g/cm3 korzystam ze wzoru na gestosc d= |
| z niego musze wyznaczyc v, v= |
| |
| | v | | d | |
podstawiając mase wody i gestosc wody otrzymasz wynik teraz tak aerometru nie mam wiec ci nie
zmierze gestosci

ale potem ona ci sie przyda do obliczenia stezenia molowego roztworu
dlaczego? z bardzo prozaicznego powodu mając stezenie procentowe,gestosc roztworu oraz mase
molową NaCl policzysz stezenie molowe tego roztworu jest to tzw przeliczanie stezen wzor jest
| | C%*ms | |
taki: cmol= |
| ale poniewaz ciezko go zapamietac to pokaze ci jak go wyrowadzic |
| | Ms | |
o co egzaminujący moze rowniez spytac
| | ms | | C%*mr | | m | | m | |
jak pamietasz C%= |
| *100% a ms= |
| oraz d= |
| a v= |
| objetosc tak |
| | mr | | 100% | | v | | d | |
| | C%*mr | | m | |
wyliczoną otrzymamy w cm3 teraz podstawiając wzor: ms= |
| oraz v= |
| do |
| | 100% | | d | |
| | ms | |
wzoru na stezeni molowe czyli cmol= |
| |
| | M*Vr | |
| | 1000*C%*mroztw | | 10*C%*d | |
otrzymam:Cm= |
| = |
| |
| | | | Ms | |
M
s−masa molowa substancji rozpuszczonej d−gestosc roztworu wyznaczona za pomocą areometru
i tak robisz analogicznie pozostałe pozniej zajme sie drugą tabelką
29 kwi 10:25
Mateusz:
oj tam jak jest linijka: jest to tzw przeliczanie stezen wzor jest taki: w miejsce wzoru
| | 10*C%*d | |
powinno byc własnie: |
| o czym innym myslałem a co innego pisałem |
| | Ms | |
29 kwi 10:29
Mateusz:
Teraz druga tabelka wezmy sobie NaCl o stezeniu 0,5 mol/dm
3
Jak widac z tresci mamy roztwor o stezeniu 4 mol/dm
3 a chcemy uzyskac 250cm
3 0,5 molowego
roztworu. Niestety chyba trzeba załozyc ze mamy 1dm
3 tego 4 molowego NaCl jezeli na
cwiczeniach czy tam zaliczeniu bedziecie mieli odmierzone objetosci to postepujesz
analogicznie jak tutaj tyle ze objetosc masz inną niz ja przyjąłem

czyli tak podsumowujac:
Mamy 1dm
3 4−molowego roztworu NaCl
chcemy uzyskac:
250cm
3 = 0,25dm
3 roztworu NaCl o stezeniu 0,5 mol/dm
3 licze ile moli soli znajduje sie w
| | n | |
0,25 dm3 roztworu o stezeniu 0,5 mol/dm3 Cmol= |
| => n=Cmol*V= 0,5mol/dm3* |
| | V | |
0,25dm
3=0,125 mol/dm
3 czyli tyle moli chlorku sodu potrzebujemy wydobyc z roztworu
4−molowego ale jak to zrobic? odmierzyc ządaną objetosc ale jak to odmierzyc? trzeba policzyc
w jakiej objetosci 4−molowego roztworu znajduje sie 0,125 mola NaCl
| | n | | n | | 0,125 | |
czyli mamy tak: Cmol= |
| => V= |
| = |
| =0,01325 dm3 ≈13,25cm3 |
| | V | | Cmol | | 4 | |
oczywiscie obliczamy ilosc potrzebnej wody czyli: 250cm
3−13,25cm
3=236,75cm
3 wody zeby
policzyc stezenie procentowe musisz wykorzystac gęstosc roztworu ktorą wyznaczysz aerometrem
| | Cmol*M*100% | |
wzor jest taki: C%= |
| wzor ten sie wyprowadza analogicznie jak w poprzednim |
| | d | |
poscie wzor na stezenie molowe
Teraz ułamek molowy warto sobie zapamietac pewną ceche ze suma ułamkow molowych w roztworze
rowna jest jednosci dla roztworu dwuskładnikowego ułamek molowy np zawartosci składnika x
1
| | n1 | |
wynosi |
| czyli ułamek molowy naszej soli w roztworze policzymy znajac liczbe |
| | n1+n2 | |
moli wody w tym roztworze poprzednio policzyłem objetosc wody jaka jest w roztworze nie bez
powodu znając jej gestosc mam jej mase tj m=d*v pozniej moge łatwo policzyc jaką liczbe moli
stanowi masa m tej wody z bardzo prostej proporcji wiem ze:
1 mol H
2O wazy 18g
to x moli wody wazy m g
i majac to oraz liczbe moli chlorku sodu bez problemu podstawisz do wzoru i policzysz ułamek
molowy i tak samo robisz analogicznie z pozostałymi przykładami
30 kwi 11:01
skate: 1. Podać rodzaj hybrydyzacji atomu centralnego,który określa orientację przestrzenną linii
prostych łączących atom centralny z ligandami w podanych drobinach.
a) CCl4, BBr3, BeI3
b) PH3, H2S, Co2,NH4+
c)SF4, C2Cl6, C2Cl4, C2Cl2
d)IF5
e)NO3−, NO2−, SO4 2−, SO3 2−
2. Określić budowę przestrzenną podanych cząsteczek i jonów z jednym atomem centralnym:
a) BeF2,BCl3,COCl2,PbCl2,CCl4,PH3,H2S
b)HClO, CO2,SO2, SO3,〖PCl〗3,SO2 Cl2,OF2
c)TeO2, BH3,POCl3, CS2, HBrO, SCl2, SOCl2
d)COS, CO3(2−), HCHO, NO2−, SO4(2−),SeOF2, NH2−
Czy może mi ktos to wytlumaczyć? Prosze
30 gru 20:06
Mateusz: 1) Podam ci przykład dla BF
3
| | 1 | |
LH=x+ |
| (a−x*b) jak nie znasz tego wzoru to poszukaj i dowiedz sie co oznaczają jego |
| | 2 | |
zmienne (wzór na liczbę (hybryd)
| | 1 | |
dla BF3 bedzie to tak:LH=3+ |
| (3−3*1)=3 a wiec typ hybrydyzacji to sp2 co za tym idzie |
| | 2 | |
kształt cząsteczki jest trójkątny w ktorego środku znajduje sie atom boru dodatkowo poniewaz
istnieje oś symetrii ma on zerowy moment dipolowy.
2) robisz analogicznie w celu okreslenia budowy wykorzystujesz ten wzór i odpowiednią wiedze nt
tworzenia wiązań chemicznych
30 gru 20:26
skate: ta a jak my robimy to tylko na podstawie wzoru klatkowego? robiłeś tak?
1 sty 11:27