matematykaszkolna.pl
Chemia Licealista_Theosh: Mateuszu masz chwilę na chemię?
26 kwi 13:12
Mateusz: Moze wieczorem ale pewny nie jestem czy dam rade mozesz napisac swoje zadania i/lub pytania jak bede mogł to odpowiem dzis jak nie to jutro po 17 gdzies
26 kwi 18:57
Licealista_Theosh: Spoko. Do kolokwium mam miesiąc czasu. Jak teraz jesteś zajęty to napisz kiedy będziesz miał luźniej, ja się dostosuję.
26 kwi 22:22
Mateusz: Ok to jak coś to napisz w wolnej chwili ja bede zaglądał na forum
27 kwi 17:14
123: 1
27 kwi 17:19
Licealista_Theosh: @123 Jaki trol W niedzielę nie chcę Ci głowy zawrcać, poniedziałek/wtorek diagnozy. Co powiesz na środę? Jeżeli możesz wcześniej to masz link −> http://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0016/59200/Cwiczenie-6-spotkanie-3.pdf Nie ogarniam kompletnie tej tabelki, a z obliczeniówki będę miał kolokwiumemotka. Jak możesz to rozpisz jak to robić, tak po 2−3 przykłady z jednej i z drugiej tabelki. Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego jak pani liczyła ile wody potrzeba do rozcieńczenia danego roztworu o stężeniu molowym to stężenie molowe wody przyjęła jako 0M.
27 kwi 17:44
Mateusz: Ok akurat moj ulubiony temat emotka to zajme sie tym w poniedziałek moze ewentualnie we wtorek bo reszte dni mam napiętą−praca emotka na ostatnie pytanie ci juz odpowiem bo tak sie przyjmuje do obliczen w celu uproszczenia bo do konca prawdą to nie jest o czym byc moze sie przekonasz lub przekonałes emotka podobvnie zresztą jak z gęstoscią wody wclae nie wynosi ona 1g/cm3 jak to sie przyjmuje w zadaniach emotka ale to tyle moich dywagacji zajme sie tymi tabelkami.
27 kwi 20:16
Mateusz: Aha tylko tam wyniki pomiaru gęstosci aerometrem chyba masz jakies co? bo tak to moze byc "mała problema" z dokładnością
27 kwi 20:19
Mateusz: Poprawk "areometrem"
27 kwi 20:20
Licealista_Theosh: Pracowaliśmy z aerometrem na lekcji, ale nie zrobilismy wszystkich substancji. Oto jeden przykła obliczeń zapisany pro100 z tablicy :
 g 
CH3COONa ( ten pierwszy) = 82 i Gęstość obliczona aerometrem g= 1,026

cm3 
82g −−−> 1 Mol 8g −−−−−> x Mol x=0,097 Mol
 m 
V=

= 97,46 cm3
 d 
V= 0,097 dm3
 ns 0,097 mol mol 
Cm =

=

= 0,9947

v 0,09746 dm3 dm3 
27 kwi 23:36
Mateusz: huh cos za mała ta gęstosc octanu sodu z tego co pamietam powinno byc ok 1,5 no ale dobra nie bedee wnikał mamy 100g NaCl o stezeniu 11% znaczy chcemy uzyskac roztwor o takim stezeniu co nam potrzeba? oczywiscie NaCl i rozpuszczalnika w tym przypadku wody wiemy ze masa roztworu ma wynosic 100g tylko ile wody i ile NaCl musimy uzyc aby taki roztwor otrzymac? łatwo to policzyc:
 ms 
znany jest wzor: C%=

*100% pod mr ukrywa sie ms+mrozp co oczywiscie oznacza
 mr 
odpowiednio: ms−masa substancji rozpuszczonej (u nas NaCl) mrozp−masa rozpuszczalnika u nas jest nim woda co musimy znac? na początku z tych informacji ktore mamy wyznaczmy mase potrzebnego NaCl
 ms 
przekształcam wzor:C%=

*100% tak zeby znac ms po odpowiednich przekształceniach
 mr 
 C%*mr 
mam: ms=

moge to tez policzyc wprost z def stezenia % z definicji wiem ze 11%
 100% 
roztwor to taki w ktorym 11g substancji znajduje sie w 100g roztworu to x znajduje sie w 100g i juz mamy odpowiedz emotka zatem masa NaCl wynosi po prostu 11g teraz liczymy mase wody jak pamietasz juz o tym pisałem ms+mrozp=mr zatem mrozp=mr−ms= 100g−11g=89g tyle potrzeba nam wody teraz przyjmując ze gestosc wody to
 m m 
1g/cm3 korzystam ze wzoru na gestosc d=

z niego musze wyznaczyc v, v=

v d 
podstawiając mase wody i gestosc wody otrzymasz wynik teraz tak aerometru nie mam wiec ci nie zmierze gestosci ale potem ona ci sie przyda do obliczenia stezenia molowego roztworu dlaczego? z bardzo prozaicznego powodu mając stezenie procentowe,gestosc roztworu oraz mase molową NaCl policzysz stezenie molowe tego roztworu jest to tzw przeliczanie stezen wzor jest
 C%*ms 
taki: cmol=

ale poniewaz ciezko go zapamietac to pokaze ci jak go wyrowadzic
 Ms 
o co egzaminujący moze rowniez spytac
 ms C%*mr m m 
jak pamietasz C%=

*100% a ms=

oraz d=

a v=

objetosc tak
 mr 100% v d 
 C%*mr m 
wyliczoną otrzymamy w cm3 teraz podstawiając wzor: ms=

oraz v=

do
 100% d 
 ms 
wzoru na stezeni molowe czyli cmol=

M*Vr 
 1000*C%*mroztw 10*C%*d 
otrzymam:Cm=

=

mrozt 
100%*Ms*

d 
 Ms 
Ms−masa molowa substancji rozpuszczonej d−gestosc roztworu wyznaczona za pomocą areometru i tak robisz analogicznie pozostałe pozniej zajme sie drugą tabelką emotka
29 kwi 10:25
Mateusz: oj tam jak jest linijka: jest to tzw przeliczanie stezen wzor jest taki: w miejsce wzoru
 10*C%*d 
powinno byc własnie:

o czym innym myslałem a co innego pisałem
 Ms 
29 kwi 10:29
Mateusz: Teraz druga tabelka wezmy sobie NaCl o stezeniu 0,5 mol/dm3 Jak widac z tresci mamy roztwor o stezeniu 4 mol/dm3 a chcemy uzyskac 250cm3 0,5 molowego roztworu. Niestety chyba trzeba załozyc ze mamy 1dm3 tego 4 molowego NaCl jezeli na cwiczeniach czy tam zaliczeniu bedziecie mieli odmierzone objetosci to postepujesz analogicznie jak tutaj tyle ze objetosc masz inną niz ja przyjąłem emotka czyli tak podsumowujac: Mamy 1dm3 4−molowego roztworu NaCl chcemy uzyskac: 250cm3 = 0,25dm3 roztworu NaCl o stezeniu 0,5 mol/dm3 licze ile moli soli znajduje sie w
 n 
0,25 dm3 roztworu o stezeniu 0,5 mol/dm3 Cmol=

=> n=Cmol*V= 0,5mol/dm3*
 V 
0,25dm3=0,125 mol/dm3 czyli tyle moli chlorku sodu potrzebujemy wydobyc z roztworu 4−molowego ale jak to zrobic? odmierzyc ządaną objetosc ale jak to odmierzyc? trzeba policzyc w jakiej objetosci 4−molowego roztworu znajduje sie 0,125 mola NaCl
 n n 0,125 
czyli mamy tak: Cmol=

=> V=

=

=0,01325 dm3 ≈13,25cm3
 V Cmol 4 
oczywiscie obliczamy ilosc potrzebnej wody czyli: 250cm3−13,25cm3=236,75cm3 wody zeby policzyc stezenie procentowe musisz wykorzystac gęstosc roztworu ktorą wyznaczysz aerometrem
 Cmol*M*100% 
wzor jest taki: C%=

wzor ten sie wyprowadza analogicznie jak w poprzednim
 d 
poscie wzor na stezenie molowe Teraz ułamek molowy warto sobie zapamietac pewną ceche ze suma ułamkow molowych w roztworze rowna jest jednosci dla roztworu dwuskładnikowego ułamek molowy np zawartosci składnika x1
 n1 
wynosi

czyli ułamek molowy naszej soli w roztworze policzymy znajac liczbe
 n1+n2 
moli wody w tym roztworze poprzednio policzyłem objetosc wody jaka jest w roztworze nie bez powodu znając jej gestosc mam jej mase tj m=d*v pozniej moge łatwo policzyc jaką liczbe moli stanowi masa m tej wody z bardzo prostej proporcji wiem ze: 1 mol H2O wazy 18g to x moli wody wazy m g i majac to oraz liczbe moli chlorku sodu bez problemu podstawisz do wzoru i policzysz ułamek molowy i tak samo robisz analogicznie z pozostałymi przykładami emotka
30 kwi 11:01
skate: 1. Podać rodzaj hybrydyzacji atomu centralnego,który określa orientację przestrzenną linii prostych łączących atom centralny z ligandami w podanych drobinach. a) CCl4, BBr3, BeI3 b) PH3, H2S, Co2,NH4+ c)SF4, C2Cl6, C2Cl4, C2Cl2 d)IF5 e)NO3−, NO2−, SO4 2−, SO3 2− 2. Określić budowę przestrzenną podanych cząsteczek i jonów z jednym atomem centralnym: a) BeF2,BCl3,COCl2,PbCl2,CCl4,PH3,H2S b)HClO, CO2,SO2, SO3,〖PCl〗3,SO2 Cl2,OF2 c)TeO2, BH3,POCl3, CS2, HBrO, SCl2, SOCl2 d)COS, CO3(2−), HCHO, NO2−, SO4(2−),SeOF2, NH2− Czy może mi ktos to wytlumaczyć? Prosze
30 gru 20:06
Mateusz: 1) Podam ci przykład dla BF3
 1 
LH=x+

(a−x*b) jak nie znasz tego wzoru to poszukaj i dowiedz sie co oznaczają jego
 2 
zmienne (wzór na liczbę (hybryd)
 1 
dla BF3 bedzie to tak:LH=3+

(3−3*1)=3 a wiec typ hybrydyzacji to sp2 co za tym idzie
 2 
kształt cząsteczki jest trójkątny w ktorego środku znajduje sie atom boru dodatkowo poniewaz istnieje oś symetrii ma on zerowy moment dipolowy. 2) robisz analogicznie w celu okreslenia budowy wykorzystujesz ten wzór i odpowiednią wiedze nt tworzenia wiązań chemicznych
30 gru 20:26
skate: ta a jak my robimy to tylko na podstawie wzoru klatkowego? robiłeś tak?
1 sty 11:27