Oblicz trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym.
wajdzik: Oblicz trzeci, czwarty i piąty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym:
a
1=10
a
2=2
a
n+1=a
n2*a
n+1
Mam tutaj problem.
Mianowicie, a
3=a
n2*a
n+1=4*(a
1+2r)=?
Wychodzą mi różne cuda. a
3=200, niestety ten wynik mi nie wychodzi.
Mógłby mnie ktoś pokierować
26 kwi 13:07
Krzysiek : A tak napawde to jestes na 100% pewien ze jest to ciag arytmetyczny ze chcesz liczyc roznice
bo ja nie .
26 kwi 13:32
26 kwi 13:40
wajdzik: Nic mi nie przychodzi do głowy, a jakim innym sposobem mogę to policzyć?
26 kwi 14:42
wajdzik: Najbardziej mnie denerwuje właśnie początek an+1 z drugim wyrazem po prawej stronie an+1
Nie wiem za bardzo jak mam się zachować w tej sytuacji.
26 kwi 14:43
jikA:
Przypadkiem tam nie masz an + 2 = an2 * an + 1?
26 kwi 14:49
wajdzik: jikA, właśnie nie.

Gdyby tak było to byłaby prosta sprawa
26 kwi 15:02
wajdzik:
26 kwi 15:20
jikA:
Według mnie jak tak jest zła treść tego zadania i winno być
an + 2 = an2 * an + 1.
26 kwi 15:33
wajdzik: Czyli mojego przykładu nie da się rozwiązać.
Podstawiając do Twojego wyrażenia, a
3=200.
Dzięki
26 kwi 16:01
jikA:
A jakie masz odpowiedzi?
26 kwi 16:02
wajdzik: 200, 800, 32000000. jeśli na początku będzie 2, zamiast 1 to te wyniki się zgadzają.
26 kwi 16:08