Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego
wajdzik: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n), jeśli:
a
2=6 i a
1+a
3=20
Mam problem z tym zadaniem, zobaczcie sami:
{a
1+a
1*q
2=20
{a
1*q=6
Dzieliłem to przez różne sposoby, inaczej nawet to zapisywałem ale nie wyszło mi a
1=18 w
żadnym wypadku.
Mógłby ktoś na to zerknąć
Krzysiek : jaki masz problem?
a
1=6/q i podstaw do 1 rownania
6/q+6/q*q
2=20
U{6}{{q}+6q=20*(q)
6+6q
2=20q
6q
2−20q+6=0
pierwiastek z delty =16
Sprawdz czy oba ilorazy spelniaja warunki zadania