Punkty A i B należą do wykresu funkcji f.Oblicz a i b grzegorz: Punkty A i B
grzegorz:
grzegorz: Punkty A i B należą do wykresu funkcji f.Oblicz a i b
f(x)=4x,A(a,32) , B(b,116)
26 kwi 08:51
grzegorz: Punkty A i B należą do wykresu funkcji f.Oblicz a i b grzegorz: Punkty A i B
grzegorz:
grzegorz: Punkty A i B należą do wykresu funkcji f.Oblicz a i b
f(x)=4x,A(a,32) , B(b,116)
26 kwi 08:53
Krzysiek : Punkt ma wspolrzedna x i y . jesli nalezy do wykresu−w tym przypadku do prostej to musi
spelniac jej rownanie .
Wez pod uwage punkt A(a,3/2) ma wspolrzedna x=a i y=3/2
masz rownanie f(x)=4x . Wiemy ze f(x)=y to mozemy zapisac wzor tej funkcji jako y=4x . jesli ma
spelniac ponkt A rownanie tej prostej (bo wykresem tej funkcji bedzie linia prosta ) to
| | 3 | |
podstawiamy wspolrzedne tego punktu do rowmania i dostaniemy |
| =4a wiec wyliczz tego a |
| | 2 | |
Tak samo wylicz punkt B tylko wspolrzedna x punktu B =b
26 kwi 11:06