Mały problem.
lektor: mam mały problem zrozumieć czemu w zadaniach tego typu jak na maturze z 2010
https://matematykaszkolna.pl/strona/2514.html bierze się
pod uwagę pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli, mógłby mi to ktoś wyoślić?
26 kwi 08:22
Gauss: Pierwsza współrzędna wierzchołka czyli po prostu x wierzchołka. jest to x dla, którego funkcja
przyjmuje w tym przypadku wartość najmniejszą (gdyby ramiona funkcji były skierowane do dołu
nie dałoby się wyznaczyć najmniejszej wartości, chyba, że pod uwagę bralibyśmy jakiś przedział
liczbowy) a celem zadania jest właśnie obliczenie tej wartości.
26 kwi 08:50
Gauss: Jest to zadanie optymalizacyjne, w zadaniach tego typu zawsze staramy się doprowadzić do
funkcji kwadratowej i wtedy obliczamy x wierzchołka. Na maturze będzie to wyglądało w ten
sposób, że jeśli karzą Ci znaleźć wartość najmniejszą to równanie kwadratowe będzie miało
ramiona skierowane do góry a jeżeli wartość największą to ramiona będą skierowane w dół, tak
żeby dało się wyznaczyć te wartości. Jeśli wyjdzie Ci inaczej to znaczy, że coś zrobiłeś źle.
26 kwi 08:54
Dominik: napisano wzor funkcji pola od zmiennej x (P(x)). jest to funkcja kwadratowa o ujemnym
wspolczynniku a, zatem przyjmuje maximum dla argumentu odpowiadajacego pierwszej wspolrzednej
wierzcholka paraboli. zadanie polegalo na podaniu wartosci tego argumentu.
26 kwi 10:28
lektor: ok!
26 kwi 17:21
lektor: wczesniej wydawalo mi sie, ze w tego typu zadaniach mam szukać y.
26 kwi 17:21
PW: To zależy od pytania − jeżeli pytali o maksymalną wartość, to właśnie y; jeżeli pytali, gdzie
jest osiągana wartość maksymalna, to odpowiedzią jest x. I trzeba dobrze odpowiedzieć, bo od
tego zależą punkty (odpowiadamy ściśle na pytanie, nie opowiadamy o niczym innym)
26 kwi 21:03