Znajdź wzór ogólny ciągu
x:xs: Znajdź wzór ogólny ciągu, którego suma jest określona wzorem Sn = 5n − 2
25 kwi 23:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
S1 = a1
S2 − S1 = a2
S3 − S2 = a3
i kombinuj
25 kwi 23:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
Sn − Sn−1 = an <−−− i masz wzór ogólny
25 kwi 23:19
x:xs: an = Sn − Sn−1 = 5n − 2 − (5n−1 − 2) = 5n − 2 − 5{n−1) + 2 = 5n − 5n−1 =
5n−1(5−1) = 4 *5n − 1
S2 = 52 − 2 = 25 − 2 = 23
a1 = 4 * 51−1 = 4 * 50 = 4 * 1 = 4
a2 = 4 * 52−1 = 4 * 51 = 4 * 5 = 20
a1 + a2 = 24
23 ≠ 24 ⇒ S2 ≠ a1 + a2
Co do pierwszego sposobu to też nie wychodzi bo a1 = 3, a2 = 20, a3 = 100, czyli ciąg nie
jest ani arytmetyczny ani geometryczny (a2 − a1 = 17, a3 − a2 = 80, a2 : a1 = 20/3, a3
: a2 = 5).
25 kwi 23:38
x:xs: Robię gdzieś błąd w rozumowaniu ; x
25 kwi 23:40