Trivial albo PW
ogipierogi: Trivial albo
PW lub inny orzeł

czy ktoś miły mógłby przypomnieć jak się to rozwiązywało
?
oblicz
2
10000 w Z
27
8
9999 w Z
33
znaleźć dwie ostatnie cyfry liczby
43
48
znalesc ostatnia cyfre liczby
27
27
227
25 kwi 22:33
Trivial: Mogę pomóc, ale zapisz lepiej.
25 kwi 22:35
ogipierogi: o kurna, ale sie zapisło sorki
oblicz
21000 w Z27
89999 w Z33
znaleźć dwie ostatnie cyfry liczby
4348
znalesc ostatnia cyfre liczby
2727227
oblicz 37x=15 w Z1274
25 kwi 22:44
zombi: Oo te dwie ostatnie cyfry, to Euler + kongru może zrobię, ale chwila.
25 kwi 22:46
Trivial: Przypomnij mi, Z27 to po prostu liczby całkowite, które się zapętlają przy 27?
0,1,2,...,26, 0,1,...
25 kwi 22:46
zombi: 434 = 1 mod 100 / 12
4348 = 1 mod 100 czyli ostatnie cyfry to 01
25 kwi 22:47
zombi: 274 = 1 mod 10 /6806
2727224 = 1 mod 10 /* 273
2727227 = 3 mod 10
ostatnia cyfra 3
25 kwi 22:51
ogipierogi: Trivial
tak jak napisałeś
25 kwi 22:51
Trivial:
Jest taki sposób: Trzeba rozłożyć potęgę na postać binarną, a potem już prosto. Ten sposób nie
jest może najszybszy, ale ma jedną ważną zaletę: zawsze zadziała.
Jeśli wynik się powtórzy to mamy cykl i dzięki niemu wszystkie kolejne wyniki sa już policzone.
Jeżeli dla jakiegoś wyniku otrzymamy 1 to w ogóle nie musimy już nic dalej liczyć!
Zaczynamy od:
2 == 2 mod 27
22 == 4 mod 27
24 == 16 mod 27
28 == 256 == 13 mod 27
216 == 169 == 7 mod 27
232 == 49 == 22 mod 27
264 == 484 == 25 mod 27
2128 == 625 == 4 mod 27 <−− cykl
2256 == 16 mod 27
2512 == 13 mod 27
Rozkładamy potęgę na postać binarną
21 000:
1 000 = 512 + 256 + 128 + 64 + 32 + 8
21000 == 13*16*4*25*22*13 == ... = 25 mod 27
25 kwi 23:22