Funkcja
bezendu: Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m∊<−5,7> przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania f(x)=m
25 kwi 22:20
Mila:
Nie widzę funkcji f(x).
25 kwi 22:59
bezendu: Takie jest polecenie na potwierdzenie zadanie 3.15 zbiór Andrzeja Kiełbasy poziom pods+roz
podpunkt o)
25 kwi 23:01
Mila: Owszem, jest polecenie i jest wykres.
Patrz na wykres (I)
Zaczynamy od dołu:( rysujesz poziomą linię i patrzysz w ilu punktach przecina wykres funkcji)
1) dla m∊<−5,−4) 0 rozwiązań
2) m∊<−4,−2) 1 rozw.
3) m=−2 2 rozw.
4) m∊(−2,3) 3 rozw.
5) m∊<3,4) 4 rozw
6) m=4 3 rozw.
7) m∊(4,6) 2 rozw
8) m=6 1 rozw.
9) m∊(6,7> 0 rozw.
Narysujesz wykres?
Sprawdź w Twojej książce, bo może jest zmiana w treści w innym wydaniu.
25 kwi 23:23
bezendu: Dziękuje za odpowiedź
25 kwi 23:28
Mila:

g(m)=0 dla m∊<−5,4)
g(m)=1 dla m∊<−4,−2)
g(m)=2 dla m=−2
g(m)=3 dla m∊(−2,3)
g(m)=4 dla m∊<3,4)
g(m)=3 dla m=4
g(m)=2 dla m∊(4,6)
g(m)=1 dla m=6
g(m)=0 dla m∊(6,7>
25 kwi 23:38
bezendu: Mila dziękuje za wykres
26 kwi 20:02
Mila: Zrób samodzielnie drugi przykład z tego zadania.
26 kwi 20:22
bezendu: ok wszystkie podpunkty
26 kwi 20:23
bezendu:
a) D
f=<−6,6>
b) MZ=(6,0) , (5,0) , (0,0
c) f(4)=5
d) Nie istnieje (kółeczko nie zamalowane

)
e) (−4,6>
f) (−6,−5)∪(−1,0)
g) <−5,−2>∪<0,6>
h) ↗ (−6,3)
↘
i f(3)=6
j) dla trzech argumentów
k f(0)=0
l (−4,−2)∪(1,5)
m) 2 rozwiązania
n) 5 rozwiązań
wykres zrobię ale to za chwilę
26 kwi 20:45
bezendu: 1) m∊<−5,−3) 0 rozwiązań
m=−3 2 rozwiązania
m∊(−3,0) 2 rozwiązania
m=0 3 rozwiązania
m∊(0,5) 3 rozwiązania
m=5 3 rozwiązania
m∊(5,7> 2 rozwiązania
zgadza się
26 kwi 21:13
Mila: Pożyczyłam książkę, gdy mi zwrócą, to sprawdzę ( dzisiaj, później).
26 kwi 21:40
bezendu: Ok
26 kwi 21:45
Mila: b) miejsca zerowe : {−5,0,6} nie pisz jako punkty, bo stracisz punkty.
(miejsce zerowe to argument dla którego funkcja ma wartość zero)
f) u mnie (−6,−5)∪(−2,0) :
h) popraw
rośnie w przedziałach:(−6,−2> U(−2,3>
maleje dla x∊(3,6>
l (−4,−2>∪(1,5)
Mam inaczej na wykresie II:
1) dla m∊<−5,−4> 0 rozwiązań
2) dla m∊(−4,−3) 1 r
3)dla m∊<−3,0) 2 r
4) dla m∊<0,5> 3 r
5) dla m∊(5,6) 2 r
6) dla m=6 1 r
7) dl m∊(6,7> 0 r
26 kwi 23:14
bezendu: Mila u mnie wykres wygląda tak:
http://pokazywarka.pl/aqivhs/
poprawiłem te podpunkty które kazałaś
f) <−6,5)∪(−2,0)
h) ↗ (−6,3) czemu u Ciebie w przedziale 3 jest domknięta

↘ (3,6)
l ) (−4,−2)∪(1,5) i tu znowu u Ciebie 2 jest> a to nie powinno być że jeśli większe lub równe
to wtedy przedziały <..> a jak są większe albo mniejsze to przedziały (.......)
27 kwi 19:01
bezendu: jeszcze takie pytanie jak wyznaczam monotoniczność funkcji to przedziały zamknięte czy otwarte
bo w różnych książkach są różne wersje
27 kwi 20:10
Mila: JUtro odpowiem.
27 kwi 23:55
zombi: W zasadzie, powinno się podawać przedziały otwarte, bo w konkretnym punkcie nie możesz
powiedzieć, że funkcja maleje lub rośnie.
28 kwi 01:28
Technik: W książkach są różne wersję np Jakub podaje w przedziałach zamkniętych a w podręczniku często
możemy spotkać przedział otwarty ja myślę tak jak zombie ale może niech ktoś mądrzejszy się
wypowie
28 kwi 09:49
Mila: h) Nie możesz napisać, że rośnie w przedziale (−6,3) bo w x=−2 jest "urwisko"
x1=−2, f(−2)=5 , x2=1, f(1)=3
−2<1 i 5>3 nie jest spełniony warunek wzrostu wartości funkcji,
Piszemy ,że funkcja rośnie przedziałami.
Jeśli chodzi o domykanie przedziałów, to ja pisałabym otwarte przedziały,
ale ostatnio przyjmuje się wersję, że domknięte, o ile końce przedziałów należą do dziedziny.
Na pewno piszemy domknięcie, gdy proszą o wskazanie maksymalnego przedziału monotoniczności,
pamiętaj o uwzględnieniu dziedziny.
Punkt
l) f(−4)=3 (otwarty )
f(−2)=5>3 ( domknięty)
f(1)=3 (otwarty)
f(5)=3 ( otwarty)
28 kwi 18:25
bezendu: czyli h)↗ (−6,−2)∪(−2,3) teraz ok
28 kwi 18:36
bezendu:
wczoraj szukałem na internecie odpowiedzi do tego zadania i w przypadku podpunktu l)
przedziały były z każdej strony otwarte..
28 kwi 18:41
Mila:
Punkt (l)
f(−2)=5>3, czyli −2 jest argumentem dla którego wartość funkcji jest większa od 3.
28 kwi 19:48
bezendu: ok czyli −2 domknięty

dziękuje
28 kwi 19:50
Mila:
28 kwi 19:59