Ostrosłup
Pert: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 10, a boczna 13.
a) Oblicz sinus kąta, jaki tworzy krawędź boczna z krawędzią podstawy.
b) Oblicz cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
c) Oblicz cosinus kąta, jaki tworzy ściana boczna z podstawą.
d) Oblicz cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.
25 kwi 21:19
kinga: a)sin= 12/13=0,9230769....ale podajesz odpowiednio kąt w stopniach z tablic
25 kwi 21:45
Pert: Z czego to obliczyłaś, bo ja się cały czas męcze i jedyne co wiem, to że wysokość ściany
bocznej to 12, ale nie rozumiem skąd w sinusie to 13? Pewnie zrobiłem zły rysunek.
25 kwi 21:52
kinga: a)sin= 12/13=0,9230769....ale podajesz odpowiednio kąt w stopniach z tablic
b) liczysz wysok.trójkąta równobocz. h=a√3/2 czyli h= 5√3. już nie pamiętam czy spodek
wysokości wychodzi w połowie wysok.trójk.czy 2/3(może ktoś pomoże)w każdym razie bierzesz
połowę(lub 2/3)5√3:13 z tego liczysz cosinus j.w.
c)dane masz z a i b.
musisz policzyć te h j.wyżej:12=? i jak wyżej wg tablic
25 kwi 22:07
Pert: Ok,właśnie znalazłem tutaj stronę o kątach w ostrosłupie, a z resztą powinienem sobie poradzić.
Dzięki za pomoc
25 kwi 22:10
kinga: najpierw sobie narysuj.nie wiem czy to jest super dobrze−pewnie zaraz mnie ktoś mądrzejszy
poprawi

ale jeśli nie to chociaż coś masz.
jak narysujesz(przepraszam bo ja mam z tym problemy)w środku zaznaczasz środek trójkąta( to sie
wyznaca przez tzw,środek przeciwległego boku z wierzchołkiem naprzeciwko) ale jak go
wyznaczysz tylk schematycznie to nic takiego bo w zadaniu chodzi o obliczenia

środek
trójkąta łączysz z wierzchołkiem ostrosłupa(jest kąt prosty)ta wysokość jest odnośnikiem do
obliczania wielu rzeczy( potem zależy czy polecenie mówi ze ścianą boczną czy z krawędzią
podstawy)....
25 kwi 22:24
kinga: 13 to krawędź a 12 ściana boczna.trzeba to podzielić12/13 i wychodzi .następne zadanie trójkąt
z którego liczysz ma kąt prosty w środku,tak się jakby przesuwa do środka.bez rysunku ciężko
to wytłumaczyć

mam nadzieje że choć odrobine pomogłam.
25 kwi 22:29
Pert: Właśnie wyliczyłem 2 pierwsze przykłady i chyba w końcu rozumiem, także dzięki wielkie
25 kwi 22:46
kinga: jeżeli masz z czymś problem

bardzo zdolnajest:Eta,Mila,Krzysiek i jeszcze parę osób.szukaj
ich i proś o pomoc.mnie też pomagali,czasem uczę się na własnych błędach

czasem też są
podobne zadania które warto pooglądać

zrobiłam to co umiałam.może odrobinę się przydało
25 kwi 23:05