Jak to rozwiązać?
patrycja: Proszę pomóżcie. Kwadrat ABCD jest wpisany w okrąg o równaniu (x−4)2+(y−4)2=10 oraz A=(3,1).
Wyznacz równanie prostej zawierającej przekątną BD tego kwadratu.
25 kwi 20:49
kinga: narysuj sobie najpierw w ukł.współrzędnym wszystko staje się jaśniejsze

jak słoneczko
Już podobne zadanie widziałam tutaj dzisiaj
25 kwi 20:54
Eta:

S(4,4)
Prosta k zawierająca przekątną BD jest prostopadła do prostej AS i przechodzi przez punkt S
| | ys−yA | | 4−1 | |
wsp. kierunkowy prostej AS : aAS= |
| = |
| = 3 |
| | xS−xA | | 4−3 | |
| | 1 | | 1 | |
wsp. kierunkowy prostej k=BD : aBD= − |
| = − |
| |
| | aAS | | 3 | |
| | 1 | |
to prosta BD= k : y= − |
| (x−xS)+yS=....... dokończ |
| | 3 | |
25 kwi 21:02
patrycja: Bardzo dziękuję
25 kwi 21:09
kinga: współrzędne prostej B(7,3)D(1,5)
a=y2−y1/x2−x1
a=3−5/7−1=−1/3
y=5
y=ax+b
5=−1/3x+b
b=11 i1/3
y=−1/3x+11i1/3
nie wiem czy to jest ok.właściwie nie podobają mi się te liczby ale może choć początek jest
dobrze
25 kwi 21:17