rownanie logarytmiczne
niko: Byłbym wdzięczny za rozwiązanie równania, x(2−logx/2)=100
25 kwi 20:34
ICSP: x
2 − log10 x/2 = 100
25 kwi 20:39
niko: tak
25 kwi 20:53
ICSP: próbowałeś zlogarytmować obie strony logarytmem o podstawie x ?
Oczywiście d : x > 0
25 kwi 20:55
jikA:
To równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych w każdym razie ja to tak widzę.
25 kwi 20:59
Mila: x>0
(2−logx+log2)*logx=2
2logx−log
2x+log2*logx=2
log
2x−2logx−log2*logx+2=0
log
2x−logx*(2+log2)+2=0
logx=t
t
2−(2+log2)t+2=0
Δ=(2+log2)
2−8<0 [ log2≈0,3]
brak rozwiązań.
25 kwi 23:08