matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyć asymptoty ukośne
Ola:
Wyznaczyć asymptoty ukośne funkcji f(x)=ln(1+e
−
x
) Zacinam się robiąc to zadanie w tym momencie
lim
ln(1+e
−
x
)
∞
lim
−1
a
L
=
=[
] =
= 1
x −> −
∞
x
∞
x −> −
∞
e
x
−1
lim
ln(1+e
−
x
)
0
a
P
=
= [
]= 0
x −> +
∞
x
∞
lim
lim
b
L
=
ln(1+e
−
x
) +x = [
∞
−
∞
] =
ln(1+e
−
x
) + ln e
x
x −> −
∞
x −> −
∞
=... i dalej nie wiem jak rozwiązać b
L
25 kwi 20:12
Ola:
czy to nie będzie [−
∞
+
∞
] = 0
b
p
wychodzi mi też 0
25 kwi 20:23
Krzysiek:
a
L
=−1
25 kwi 20:32