Wykaż, że jeżeli trójmian kwadratowy..
ania : Wykaż, że jeżeli trójmian kwadratowy ax
2+bx+c (c≠0) ma dwa pierwiastki takie, że
odwrotność jednego z nich jest równa iloczynowi drugiego i liczby
√3, to do wykresu funkcji
f(x)=ax
2+bx+c należy punkt p (0,
√3/3)
ze wzorów viete`a doszłam do tego, że c/a=
√3/3 c musi się rownac
√3/3 ale nie wiem co z
tym a
ICSP: f(x) = 3x
2 − (3
√3 +1)x +
√3 spełnia warunki z założeń
// koniec
Podałem jeden przykład sprzeczny z tym co mamy wykazać. Zatem zadanie ma w sobie błąd