Jak to obliczyć?
patrycja: Dwa samochody odbyły podróż z miejscowości A do odległej o 252 km miejscowości B. Średnia
prędkość samochodu osobowego na tej trasie była o 24 km/h większa od średniej prędkości
samochodu ciężarowego. Oblicz ile czasu zajęła podróż samochodowi osobowemu jeżeli pokonał on
te trasę w czasie o 72 minuty krótszym niż samochód ciężarowy.
25 kwi 19:27
Edyta:
V
c −prędkość ciężarówki
t
c − czas w jakim ciężarówka pokonała 252 km
V
o=V
c+24
t
o=t
c−72
trzeba rozwiązać układ równań podstawiając za V
o i t
o odpowiednie dane
26 kwi 00:24
Eta:
to=tc−72 −−−−−−−−− podstawowy błąd!
72min= 1,2h
to= tc−1,2
26 kwi 00:41