ciągi liczbowe
Kasia: hej. potrzebuję rozwiązać jedno z tych 3 zadań, obojętnie które
1.Dziewiąty wyraz ciągu arytmetycznego jest 9 razy większy od drugiego, a szósty wyraz tego
ciągu jest równy 10.Oblicz sumę wyrazów od szóstego do dwunastego.
2.Wyznacz wyrazy ciągu arytmetycznego, w którym a1=7 , a wyraz a2 oraz a3 są
kwadratami kolejnych liczb naturalnych.
3.Znaleźć dziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego, którego suma n wyrazów jest dana wzorem
Sn=3n2−2n dla wszystkich n∊N
25 kwi 19:23
Tanatos: Ciąg arytmetyczny ma wzór ogólny
an = a1(n − 1)r
a9 = a1*8r
a9 = 9*(a1 * r)
a6 = 10 = a1 * 5r
Wylicz a1 i r a reszta to już podstawienie.
25 kwi 19:33