Całki
Adam: Czy ktoś obliczy całkę oznaczoną od 0 do x wyrażenia (1−cos2x) po kolei podając krok po kroku
wzory? A także całkę oznaczną od 0 do x wyrażenia sin kwadrat x.
25 kwi 19:06
Adam: ∫x0 1−cos2x
∫x0 sin2 2x
2 maj 20:42
Adam: ∫x0 sin2 x
2 maj 20:44
Mila:
1)
| | 1 | | 1 | |
0∫x(1−cos(2x))dx=x− |
| sin(2x)|0x=x− |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2) sin2(x)= |
| *(1−cos(2x)) [ze wzoru : cos(2x)=cos2x−sin2x=1−2sin2x] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫sin2x dx=∫ |
| (1−cos2x) dx= |
| x− |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
2 maj 20:55
Adam: Jeszcze ∫T0 1−sin2wx też po kolei
2 maj 21:13
Mila: A co tam robi w?
2 maj 21:20
Adam: w jest stałą jak liczba 2
2 maj 21:27
Mila: | | 1 | |
∫(1−sin(2wx))dx=x+ |
| cos(2wx)|0T= |
| | 2w | |
| | 1 | | 1 | |
=T+ |
| cos(2wT)− |
| [cos0=1] |
| | 2w | | 2w | |
2 maj 21:38
Adam: Jeszcze raz krok po kroku
∫Tz (1+cos3x)
2 maj 22:26
Mila:
To przecież z podstawowych wzorów.
| | 1 | |
∫zT(1+cos(3x) dx=x+ |
| sin(3x)|zT= |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
=T+ |
| sin(3T)−z− |
| sin(3z) |
| | 3 | | 3 | |
2 maj 22:32