Jak wyznaczyć to równanie?
pp: Kwadrat ABCD jest wpisany w okrąg o równaniu (x−4)2+(y−4)2=10 oraz A=(3,1). Wyznacz równanie
prostej zawierającej przekątną BD tego kwadratu.
25 kwi 19:01
retry: Wyznaczamy wierzchołek C.
Mamy punkt A i środek okręgu, przez który przechodzą przekątne więc nie będzie żadnego problemu
bo mamy na to wzory.
xb=5
yb=7
Teraz liczymy jaki wzór będzie miała prosta przechodząca przez punkty A=(3;1) oraz C=(5;7)
(y−1)(5−3)−(7−1)(x−3)=0
Po wymnożeniu wychodzi prosto o równaniu y=3x−8
Teraz zwyczajnie obliczamy prostą prostopadłą do tej prostej przechodzącą przez punkt S(4;4)
| | 1 | | 16 | |
Wzór tej funkcji to y=− |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | |
26 kwi 14:07