rozwiąż równanie
króliczek: rozwiaz rownanie : | |x| +|2−x| |=2
rozpisałam to na 2 przypadki
|x|+|2−x|=2 lub |x|+|2−x|= −2
czy ten drugi przypadek sie rozwiazuje czy nie dlatego, ze suma dwoch wartosaci bezwzglednych
nie moze byc liczba ujemna ?
25 kwi 18:46
pigor: ..., tak, dobrze myślisz, a więc tylko |x|+|2−x|=2 , np. prawie "w pamięci"
tak :
|x|+|2−x| |=2 ⇔ |x|+|x−2|=2 ⇔
x∊<0;2> jako zbiór tych x−ów
na osi Ox, których suma odległości od x=0 i x=2 jest równa 2

. ...
25 kwi 19:04
pigor: ... , jak "nie widzisz" tego, baw się w 3−ech przedziałach,
ale to już niestety nie dla mnie , przepraszam. ...
25 kwi 19:07
króliczek: ok, dziekuje
25 kwi 19:15