planimetria
Damian: Wykaż,że dwusieczne kątów ostrych trójkąta prostokątnego tworzą kąt rozwarty o mierze 135
stopni.
Dwusieczna dzieli kąt na 2 kąty które mają taką sama miarę i co dalej?
25 kwi 18:07
Edyta:

z ΔABD
γ=90
o−β
z kąta przyległego
δ=90
o+β
z ΔBCD
δ=180
o−2α−β
stąd
90
o+β=180
o−2α−β
α+β=45
o
X=180
o−(α+β)
X=135
o co należało wykazać
26 kwi 01:22
Janek191:
Inny sposób.
α i β − miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego.
Mamy
α + β = 90o
czyli
0,5 α + 0,5 β = 45o
oraz
0,5 α + 0,5 β + γ = 180o
dlatego
45o + γ = 180o
γ = 180o − 45o = 135o
ckd.
=======
26 kwi 07:24
Damian: Dziękuję bardzo,czyli jak mamy wykazać zależność np. w trójkącie trzeba posłużyć się prawie
wszystkimi kątami
26 kwi 18:24