Wykaż że
pablito: Wykaż, że [x+y]=[x]+[y] dla x,y ∊Z nawiasy to funkcja podłoga
25 kwi 17:42
zombi: W sumie to całkiem oczywiste, skoro x,y, są całkowite
to [x]=x+{x}, przy czym {x}=0
[y]=y+{y}, {y}=0
L=[[x]−{x}+[y]−{y}]=[x]+[y]+[{x}+{y}]=[x]+[y]=P
Pisząc tak mega formalnie
25 kwi 18:02
Trivial: A tak nie mega formalnie: Skoro x,y ∊ Z to i x+y∊Z skąd [x+y] = x+y = [x]+[y]
25 kwi 18:05
pablito: dzięki wielkie
25 kwi 18:05
zombi: Jakbyś miał np. [x+y] ≥ [x] + [y] dla x,y∊R to byłaby lepsza zabawa
25 kwi 18:05
pablito: a co powiecie na takie zadanko?
x∊Ry∊R[x<y] trzeba wstawic kwantyfikatory
25 kwi 18:08
Trivial:
Ja powiem stanowcze i zdecydowane "raczej nie". Co ma niby oznaczać [x<y]?
25 kwi 18:13
pablito: Sam się nad tym zastanawiam ;<
25 kwi 18:16
pablito: A coś takiego:
Niech U'={1,2,3}, U''={3,5,6,7} spr. prawdziwość ∀x∊U' ∃y∊U'' [y>x]
25 kwi 18:19