matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
takie tam z trapezem
Sheppard:
W trapez wpisano okrag o promieniu 3cm miary katow przy dluzszej podstawie tego trapezu wynosza 30 stopni i 60 stopni. oblicz pole trapezu. a+b=c+d
6
sin30=
c
1
6
=
⇒c=12
2
c
6
sin60=
d
√
3
6
=
⇒d=4
√
3
2
d
h=6 P=12(3+
√
3
) moglby ktos zerknac czy dobrze
25 kwi 17:38
Dominik:
25 kwi 17:40
Sheppard:
dzieki
25 kwi 17:42