Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, w którym boki równe mają długość b, a kąt
między nimi zawarty jest równy α. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli każda krawędź boczna
tworzy z wysokością ostrosłupa kąt β
wszystko sobie policzyłam i wychodzi mi
| b3 √2−cosα | √2 | √1−cosα | |||
a w odpowiedzi jest... | b3 | ||||
| 12tgβ | 12 | tgβ |
czy może ktoś mi pokazać w którym momencie skopałam
Pp = 1/2 b2 sinα
x2=2b2 − 2b2 cosα => x=b √2−cosα
potem wyliczam R
| b √2−cosα | |
= 2R | |
| sinα |
| b √2−cosα | ||
R= | ||
| 2sinα |
| R | R | b √2−cosα | |||
= tgβ => H= | => H= | ||||
| H | tgβ | 2sinα tgβ |
dzięki Dominik jak tam przygotowania ?