Funkcje :(
Przemek: Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
a) A=(−2,1) B=(3,3)
b) A=(2,6) B=(1,2)
c) A=(−2,3) B=(−1,2)
d) A=(−3,2) B=(−3,−3)
e) A=(0,0) B=(1,−3)
f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
g) A=(1,1) B=(0,0)
h) A=(4,−3) B=(4,1)
25 kwi 17:07
kinga: a=y2−y1/x2−x1 wzór na współcz.kierunkowy a
y=ax+b
Ja rysuję sobie zawsze na ukł.współrzędnym najpierw(jeśli się da)stąd wiele rzeczy można
zobaczyć.
z drugiego wzoru wyliczysz b i podstawisz do swojego równania.
Może nie jest to profesjonalnie wytłumaczone..ale jakoś próbuję sobie radzić
25 kwi 17:22
kinga: a=3−1/3+2=2/5 a=2/5.
rysując na osi mnie wychodzi punkt przecięcia z osią 0y 1 i 3/4(niestety nie potrafię tego
wyliczyć)może zrobi to ktoś mądrzejszy po prostu....

ale zakładając że jest to ok.
podstawiam do wzoru by wyliczyć b.
y=ax+b
1 i 3/4=2/5*x+b
1i 3/4=2/5*−2+b, −2 to x1
7/4=−4/5+b
b=1 i 1/20
y=2/5x+1 i1/20nie wiem czy to jest dobrze.Prosiłabym o mądrzejszą wersję.
25 kwi 17:37