Ciag o wyrazie ogolnym
Konri23: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=√(n2+n)−√(n2+1). Wykaż, że an<1/2 dla dowolnej liczby
naturalnej dodatniej n. w odpowiedziach jest, że należy przekształcić wzor an do postaci gdy w
liczniku jest (n−1) a w mianowniku cale wyrazenie √n2+n−√n2+1, jednak nie moge dojsc do tego
jak tego dokonac.
25 kwi 16:56
ICSP: a
n =
√n2 + n −
√n2 +1 =
| | √n2+n − √n2+1 | | √n2 + n + √n2+1 | |
= |
| * |
| = |
| | 1 | | √n2 + n + √n2+1 | |
| | n2 + n − n2 −1 | |
= |
| |
| | √n2 + n + √n2+1 | |
W liczniku masz a
2 − b
2
25 kwi 16:58
xcvxvcxc:

df
4 sty 13:17