logarytmy
marek: Wykaż, że jeśli 8x = 27 i y = −log4 9, to 2x−2y = 27
Szukałem rozwiązania w necie, bo w tym pierwszym rachunku dochodziłem do momentu, że:
23x = 33
I znalazłem rozwiązanie, że to niby równa się 2x=3
Coś mi tutaj nie pasuje, taki skrócenie wykładników jakby. Może mi ktoś wyjaśnić skąd się to
bierze?
25 kwi 16:45
marek: Źle tam napisałem w jednej linijce. Ma być:
2
3x = 3
3
I w jaki sposób to się równa 2
x = 3 ?
25 kwi 16:50
ICSP: 8x = 27 ⇒ (2x)3 = 33 ⇒ 2x = 3 ⇔ x = log2 3
25 kwi 16:51
ICSP: a3 = b3 ⇒ a = b
25 kwi 16:52