delta
Ola: moze mi ktos obliczyc ta delte bo mi nie wychodzi
Δ=(6−m)
2−4(2m−3)*1/7(m−9)
25 kwi 16:12
Ola: 
25 kwi 16:24
pinguin: 36−12m+m2 −47(2m−3)(m−9)=0 /*7
252−84m+7m2−4(4m2−18m−3m+27)=0
252−84m+7m2−16m2+72m+12m−108=0
144−9m2=0
(12+3m)(12−3m)=0
25 kwi 16:35
kinga: czy napewno przed 1 jest*
25 kwi 16:39
Ola: tak jest *
25 kwi 16:44
kinga: napewno w drugiej linijce masz już błąd.w nawiasie powinno być 2 m kwadrat−18−3m+27)coś po
prostu Ci umknęło.zrób od nowa.ja też spróbuję i porównamy
25 kwi 17:45
kinga: aha ja nie mnożyłam od razu przez siedem .najpierw przemnożyłam nawiasy
25 kwi 17:46
kinga: chyba masz to dobrze.jedynie to co w nawiasie nie 4m kwadrat tylko 2 m kwadrat wtedy niżej
−8mkwadrat(a nie 16)
więc przedostatnia linijka:−mkwadrat−144=0
to daje a=−1 b= 0 i c=−144
wtedy pierwiastek z delty =24 bo 0−4*−144=√576 a √=24
potem x1 i x2 to już sobie wylicz
25 kwi 18:23
kinga: czyli −m kwadrat−144=0 i delta,pierwiastek,x1,x2

..możesz policzyć też p i q,naszkicować
25 kwi 18:38
kinga: i co?zrobiłaś?jak wychodzi?
25 kwi 18:49