Całka z x^2 * arctx dx.
pomocny: | | x2 * dt | |
Witajcie! Utknąłem na całkce z x2 arctgxdx. Doszedłem do wyniku |
| . |
| | t | |
25 kwi 16:03
Krzysiek: to coś dziwny wynik Tobie wyszedł...po podstawieniu nie możesz mieć już 'x'
25 kwi 16:10
Mila:
∫x
2arctgx dx=
| | 1 | | 1 | |
[arctgx=u, |
| dx=du, dv=x2dx, v=∫x2dx= |
| x3] |
| | 1+x2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | x3 | |
= |
| x3arctgx− |
| ∫ |
| dx= |
| | 3 | | 3 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | x3+x−x | |
= |
| x3arctgx− |
| ∫ |
| dx= |
| | 3 | | 3 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | x(x2+1) | | x | |
= |
| x3arctgx− |
| *(∫ |
| dx−∫ |
| dx)= |
| | 3 | | 3 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
dokończ
25 kwi 16:14
pomocny: Czyli to jest pomijając funkcję, to co w nawiasie
| x2 | |
| − nie wiem co, czy mamy tutaj za 1+x2 podstawić t? |
| 2 | |
25 kwi 16:33
pomocny: | | 1 | |
aha jest to |
| * U{dt}/{t} |
| | 2 | |
25 kwi 16:36
pomocny: Dzięki wielkie! Zacząłem dopiero całki i trochę mi na tym schodzi, zawsze znajdzie się coś,
czego po prostu żadnym sposobem nie potrafię wymyśleć.
25 kwi 16:41
Mila: W pierwszej całce masz uprościć i masz ∫xdx
| | 1 | | 2x | | 1 | |
w drugiej |
| ∫ |
| dx= |
| ln(1+x2) ale mozesz zrobić Twoje podstawienie. |
| | 2 | | 1+x2 | | 2 | |
25 kwi 16:47