Rozwiaz.
otnas: Oblicz nie uzywajac kalkulatora:
125log2516
Rozwiaz rownanie
2x+2+2x=20
3*5x+1−2*5x=5x+2−12*5−1
7x+1+2*7x−2 = 345
25 kwi 16:00
otnas: Odswiezam
25 kwi 21:21
ICSP: 125log25 16 = 25log25 64 = 64
25 kwi 21:23
ICSP: 2x+2 + 2x = 20
2x * 22 + 2x = 20
4 * 2x + 2x = 20
2x (4+1) = 20
x = 2
pozostałe dwa robisz identycznie
25 kwi 21:24
otnas: nie rozumiem jak zrobiles 1 zadanie
25 kwi 21:28
denatlu: xlogxy=y
25 kwi 21:29
ICSP: no bo widzisz tam nie ma praktycznie co robić

Jest taki wzorek
a
loga b = b
zatem u ciebie skoro a = 25 to muszę sprowadzić 125 do 25 i jakiejść potęgi :
125 = 25
3/2
i teraz mam :
125
log25 16 = 25
3/2 * log25 16 i teraz na podstawie wzoru c * log
a b = log
a b
c
dostaje
= 25
log25 163/2 = 16
3/2 = 64
25 kwi 21:31