matematykaszkolna.pl
Pomocy.Prawdopodobieństwo.Proszę o wytłumaczenie kinga: Rzucamy 2 razy kostką do gry.Określamy zdarzenia: A/w obu rzutach otrzymano liczbę nieparzystą B/za pierwszym razem otrzymano liczbę o jeden o jeden mniejszą niż drugim Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom:A,B,suma AiB,B/A(różnica) Zad.2.Tworzymy zbiór złożony ze wszystkich monet z polskim nominałem i z niego losujemy jedną monetę.oblicz prwdopodobieństwo wyciągnięcia: A.monety z jednocyfrowym nominałem B.monety z nominałem poniżej 1 zł C.monety z nominałem "1"lub z nominałem"zł"
25 kwi 15:58
Sheppard: w a) najlepiej sobie wypisac te pary (1,1)(1,2)... jest ich tylko 36 wiec duzo roboty nie ma a wszystko ladnie widac
25 kwi 16:03
kinga: dziękuję Już tak robiłam z innym zadaniem.tylko co dalej. Właściwie zawsze mam problem z prawdopodobieństwem,zadania typu ...do autobusu wsiadają 3 kobiety i 2 meższczyzn ,ale pierwsze kobiety lub ustawianie do zdięcia(dzieci z przodu,dziadkowie po bokach)zawsze przyprawiały mnie o ból głowy Tak naprawde nigdy nie wiem czy rzucanie kostką jest jednoczesne czy wyniki brać pod uwagę z jednej a potem drugiej. Myślałam że w rzut jedną kostką to(1)(3)(5)bo to są nieparzyste .jest ich wszystkich 6 więc z pierwszej kostki wychodzi 1/2 i z drugiej podobnie.{czy te wyniki się dodaje}gdyby był iloczyn np.równy 6 wypisałabym wszystkie wyniki jak radzisz (z dwóch kostek)i wynik byłby1/9 Tak więc nadal nie wiem czy mam wypisywać jednoczesne wyniki z obu kostek czy oddzielnie(np:(1,1)(1,2).
25 kwi 16:17
Sheppard: rysunekto jest dla A) czyli pary (1,1)(1,3)(1,5)(3,1)(3,3)(3,5)(5,1)(5,3)(5,5) czyli moc A= 9 moc Ω=36
 9 
P(A)=

36 
nie ogarniam o co Ci chodzi dokladnie ale tutaj akurat kolejnosc jest wazna bo (1,3) i (3,1) to dwie rozne bajki w (1,3) w pierwszym rzucie jest 1 w drugim 3 a w (3,1) odwrotnie czyli to sa dwie rozne sytuacje
25 kwi 16:51
kinga: Ślicznie dziękuję Rozumiem teraz że już samo założenie ....rzucamy 2 razy kostką...dotyczy jednocześnie obu kostek.Dziękuję za pomoc
25 kwi 16:57
Sheppard: Proszę bardzo emotka
25 kwi 17:01