Już tak robiłam z innym zadaniem.tylko co dalej.
Właściwie zawsze mam problem z prawdopodobieństwem,zadania typu ...do autobusu wsiadają 3
kobiety i 2 meższczyzn ,ale pierwsze kobiety lub ustawianie do zdięcia(dzieci z
przodu,dziadkowie po bokach)zawsze przyprawiały mnie o ból głowy
Tak naprawde nigdy nie wiem czy rzucanie kostką jest jednoczesne czy wyniki brać pod uwagę z
jednej a potem drugiej.
Myślałam że w rzut jedną kostką to(1)(3)(5)bo to są nieparzyste .jest ich wszystkich 6 więc z
pierwszej kostki wychodzi 1/2 i z drugiej podobnie.{czy te wyniki się dodaje}gdyby był iloczyn
np.równy 6 wypisałabym wszystkie wyniki jak radzisz (z dwóch kostek)i wynik byłby1/9
Tak więc nadal nie wiem czy mam wypisywać jednoczesne wyniki z obu kostek czy
oddzielnie(np:(1,1)(1,2).
to jest dla A)
czyli pary (1,1)(1,3)(1,5)(3,1)(3,3)(3,5)(5,1)(5,3)(5,5)
czyli moc A= 9
moc Ω=36
| 9 | ||
P(A)= | ||
| 36 |
w (1,3) w pierwszym rzucie jest 1 w drugim 3 a w (3,1) odwrotnie czyli to
sa dwie rozne sytuacje
Rozumiem teraz że już samo założenie ....rzucamy 2 razy kostką...dotyczy
jednocześnie obu kostek.Dziękuję za pomoc