zadania
ja: 1. Książka kosztowała początkowo 20 zł. Po dwukrotnej obniżce ceny− za każdym razem o p%− Bolek
kupił kupił tę książkę za 14,45 zł. Oblicz p. Proszę o wytłumacznie.
2. Dla jakich wartości parametru a promien okręgu o równaniu x2+y2 −2ay +2a −1=0 jest większy
od 2?
25 kwi 15:43
yep: 1.
20 − pocz. cena ksiazki
| | p | |
(1 − |
| )*20 − cena ksiazki po obnizce o p% |
| | 100 | |
| | p | | p | |
(1 − |
| )*(1 − |
| )*20 − cena ksiazki po 2 obnizce, takze o p% |
| | 100 | | 100 | |
po przyrownaniu powyzszej wartosci do 14,45 obliczasz p
25 kwi 15:49
yep: 2.
x2 + y2 − 2ay + 2a − 1 = 0
x2 + (y − a)2 − a2 + 2a − 1 = 0
x2 + (y − a)2 = a2 − 2a + 1
x2 + (y − a)2 = (a − 1)2
r − promien
(a − 1)2 to r2
stąd przyrownanie:
(a − 1)2 > 4
itd.
25 kwi 15:55