matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobienstwo
Sheppard:
z urny w ktorej znajduje sie N kul w tym 5 bialych losujemy dwie kule bez zwracania. wyznacz n
2
tak aby prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul bialy bylo rowne
.
21
n
2
(n−1)n
zaczynam tak mocΩ=
=
2
A− zdarzenie ze wylosujemy dokladnie 2 biale kule
5
2
moc A=
=10
2
P(A)=
21
no to podstawiam do wzoru na prawdopodobienstwo
(n−1)n
=
2
21
20
to jest dobrze czy nie
?
25 kwi 15:31
Dominik:
|A|
P(A) =
|Ω|
|Ω|
P(A) ≠
|A|
reszta ok
25 kwi 15:34
Sheppard:
no ladnie
Dzieki
25 kwi 15:39