matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cia arytmetyczny
Tarkus:
Wykaż że ciąg a
n
=0,4n−6 jest ciągiem arytmetycznym pomóżcie
25 kwi 15:24
use:
a(n+1)−an=r ⇔ ciag jest arytmetyczny , zonacza to że r musi być stałe czyli; 0,4*(n+1)−6−[(0,4n−6)]=0,4n+0,4−6−0,4n+6=0,4 r=0,4 Q,E.D
25 kwi 15:45