Obliczyć całkę nieoznaczoną.
pomocny:
25 kwi 14:36
Mila:
| | dt | |
[ex=t, ex dx=dt, dx= |
| ] |
| | t | |
| | t3−1 | | (t−1)*(t2+t+1) | | t2+t+1 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| =∫ |
| dt= |
| | t(t−1) | | t*(t−1) | | t | |
| | 1 | | 1 | |
=∫(t+1+ |
| )dt= |
| t2+t+lnt= |
| | t | | 2 | |
25 kwi 15:11
pomocny: Dziękuję bardzo. A dlaczego jest 1/2 potem?
25 kwi 15:20
pomocny: aha rozumiem! Po prostu całki z każdego osobno!
25 kwi 15:21
25 kwi 15:30
ICSP: albo po prostu w liczniku zastosować wzór a
3 − b
3 i się ładnie skróci
25 kwi 16:01
Mila: Masz rację
ICSP, od razu zastosować wzór, wtedy jest prościej.
| (ex−1)(e2x+ex+1) | |
| =(e2x+ex+1) i z tego całka |
| ex−1 | |
25 kwi 16:30