trygonometria
karol: Witam, mam mały kłopot z trygonometrią. Nie wiem zbytnio jak rozpisywać takiego przypadki np:
a) cos4x
b) sin2 4x
I tak dalej. Czyli funkcje trygonometryczne poczwórnych kątów i tak dalej. Mógłby mi ktoś
troszkę rozjaśnić rozpisując te 2 przykłady. Z góry dzięki!
25 kwi 13:59
karol: Ktoś, coś ?
25 kwi 16:42
ICSP: cos4x = cos(2 * 2x) = (cos2x)2 − (sin2x)2 = ...
sin2 4x = (sin4x)2 = (sin[2 * 2x])2 = 4[sin2x * cos2x]2 = ...
wzorki na sin2x oraz cos2x są już Ci znane
25 kwi 16:54