matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Krzysiek:
Mam problem z policzeniem całki:
2x+3
∫
dx
2(x+1)
2
(x+2)
2
25 kwi 12:57
Mila:
ułamki proste
25 kwi 15:43
kinga:
pomogłabym
ale niestety nie moje progi
pozdrawiam
25 kwi 18:29
pigor:
... , np. tak :
2x+3
...=
1
2
∫
dx = i rozkładasz tak :
(x+1)
2
(x+2)
2
2x+3
2x+3
2x+3
=
=
=
(x+1)
2
(x+2)
2
[(x+1)(x+2)]
2
(x
2
+3x+2)
2
Ax+B
Cx+D
=
+
. ...
x
2
+3x+2
(x
2
+3x+2)
2
25 kwi 18:54