?
Łukasz: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby nieparzystej n, liczba n3−n jest podzielna przez 24
25 kwi 12:51
klasa1gimnazjum: jeśli zapis n3−n ⇔ n3−n i n ∊N to pytanie tylko jaki chcesz dowód indukcją czy dowolny
formalny dowod ?
25 kwi 15:50
klasa1gimnazjum: n
3−n = k ⋀ k%24=0;
dla n =1 jest 1
1−1 =0 ⋀ 0%24=0 , % − reszta z dzielenia
dla n =3 jest 3
3−1=27−3=24 ⋀ 24%24=0
dla n= 5 jest 5
3 −5=125−5=120 ⋀120%24=0 bo 24*5= 120
na nie parzystych ujemnych jest tak samo

zaraz wymyśle formalny zapis
25 kwi 16:06
klasa1gimnazjum: n
3−n = k ⋀ k$=0;
dla n =1 jest 1
1−1 =0 ⋀ 0$=0 , % − reszta z dzielenia
dla n =3 jest 3
3−1=27−3=24 ⋀ 24$=0
dla n= 5 jest 5
3 −5=125−5=120 ⋀120$=0 bo 24*5= 120
na nie parzystych ujemnych jest tak samo

zaraz wymyśle formalny zapis
25 kwi 16:07