?
Łukasz: Uzasadnij, że dla dowolonej liczby nieparzystej n, liczba n3−n jest podzielna przez 24
25 kwi 12:36
pigor: ..., otóż, z założenia n=2k−1, więc
n3−n= (2k+1)
3−(2k−1)= 8k
3−3*4k
2+3*2k−1−2k+1=
= 8k
3−12k
2+4k= 4k(2k
2−3k+1)= 4k(2k
2−2k−k+1)=
= 4k [2k(k+1)−1(k+1)]=
4k (k+1)(2k−1) i 24 | 4k (k+1)(2k−1) i k∊N
2 . ...
25 kwi 13:04
wojtek: jeśli pod k wstawimy 1 w n=2k−1 to n=1 i 13−1=0 czyli podzielne przez 24
jeśli pod k wstawimy 1 w 4k(k+1)(2k−1) to wyjdzie 4*2*1=8 i jak to jest podzielne przez 24?
25 kwi 15:14