Na zagospodarowanie przestrzeni pewnej miejscowości sporządzono plan ..
vv: Na zagospodarowanie przestrzeni pewnej miejscowości sporządzono plan w skali 1:2000 terenu
przeznaczonego pod budoweę szpitala. Teren na planie wynosi 40cm2. Ile w rzeczywistości m2
zajmuje ten teren ? Oblicz ile to hektarów,jeśli 1h to pole kwadratu o boku 100m.
25 kwi 11:51
pigor: ... , otóż z mapy :
1 cm na planie, to 2000 cm=20 m w terenie, więc
1 cm
2 na planie, to 20
2 m
2= 400 m
2 w terenie , więc
40 cm2 na mapie, to 40*400 m
2=
16 000 m2= 1,6 *10 000 m
2=
1,6 ha . ...
25 kwi 12:41
vv: dziękuje
25 kwi 12:45