matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
barbaraaa:
Oblicz wartość wyrażenia
sin390
0
sin
2
25
0
+sin
2
65
0
−
+ tg405
0
cos780
0
25 kwi 11:35
Eta:
sin
2
65
o
= cos
2
25
o
to sin
2
25
o
+cos
2
25
o
=
1
1
sin390
o
= sin(360
o
+30
o
)= sin30
o
=
2
1
cos780
o
= cos720
o
+60
o
)= cos60
o
=
2
tg405
o
= tg(360
o
+45
o
)= tg45
o
= 1 podstaw te wartości i otrzymasz wynik .........
25 kwi 11:41
Kaja:
sin(360
0
+30
)
sin
2
25
0
+cos
2
5
0
−
+tg(360
0
+45
0
)=
cos(2*360
0
+60
0
)
sin30
0
1
2
=1−
+tg45
0
=1−
+1=1−1+1=1
cos60
0
1
2
25 kwi 11:43
barbaraaa:
dziękuje
25 kwi 11:47