Przedstaw liczbę w postaci a^x, gdzie a ϵ N , x ϵ W.
grzegorz: Przedstaw liczbę w postaci ax, gdzie a ϵ N , x ϵ W.
a. 374*9−38 b.3275*3√24 c.4√273*(3√9)−2
25 kwi 11:28
grzegorz: Przedstaw liczbę w postaci ax, gdzie a ϵ N , x ϵ W.
a. 374*9−38 b.3275*3√24 c.4√273*(3√9)−2
25 kwi 12:31
Kaja: a) 374*(32)−38=374*3−34=31
25 kwi 12:35
Kaja: przykłady b i c postaraj się przepisać tak jak powinny być, żebym wiedziała co jest
wykładnikiem a co podstawą, bo z tego co ja policzyłam, to w b) wychodzi 29*3
25 kwi 12:40
Kaja: ach już chyba wiem jak to ma być.
b) 3275*3√24=(25)75*243=27*243=2253
25 kwi 12:42
Kaja: c) 2734*(32)−2=394*3−4=3−74
25 kwi 12:44
Kaja: w tym podpunkcie c) to nie wiem czy tam miała być potęga −2 czy to przypadkiem Ci się
nacisnęło.
25 kwi 12:45
grzegorz: b.3274*9−38
25 kwi 12:46
grzegorz: tak potęga −2
25 kwi 12:47
grzegorz: dziękuję Ci bardzo
25 kwi 12:52
grzegorz: mam jeszcze kila zadań ale to może na e−maila ?
25 kwi 12:53
grzegorz: bym był bardzo wdzięczny
25 kwi 12:54
grzegorz: podasz e−mail?
25 kwi 12:59