Rozkładanie wielomianów na czynniki
Zegaron:
Zad 1. Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
a) W(x)=x4+2x3−x−2
b) W(x)=8x4+24x3+x+3
c) W(x)=x4−x3−27x+27
d) W(x)=125x4−125x3−8x+8
Zad 2. Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) W(x)=x4−10x2+9
b) W(x)=x3−7x+6
c) W(x)=−3x4+2x2+1
d) W(x)=x4+1
e) W(x)=2x4+32
f) W(x)=x3(x2−7)2−36x
g) W(x)=(x2−2)4−4x4
25 kwi 11:13
Kaja: 1. a) W(x)=x3(x+2)−(x+2)=(x3−1)(x+2)=(x−1)(x2+x+1)(x+2)
2. a) W(x)=x4−x2−9x2+9=x2(x2−1)−9(x2−1)=(x2−9)(x2−1)=(x−3)(x+3)(x−1)(x+1)
25 kwi 11:15