aaa
Prosiałke: OBLICZ:
| | √2 | | π | | π | |
a)tg a, jeśli sin a −cos a= |
| a∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | a | | 3 | |
b) cos |
| , jeśli cosa= |
| i a∊(π,2π) |
| | 2 | | 5 | |
c) tga, jeśli tg(a−45
o)=5
Nie wychodzą mi odpowiedzi.
25 kwi 08:52
Prosiałke: Odświerzam.
25 kwi 14:49
Prosiałke: *Odświeżam
25 kwi 14:50
Mila:
π<α<2π /:2
[ wzór : cos2x=cos
2x−sin
2x= cos2x=2cos
2x−1]
25 kwi 15:59
Prosiałke: A pozostałe przykłady bo wcale nie zczaiłem tej trygonometrii?
26 kwi 16:26
Prosiałke: Podpunkt a) próbowałem robić w sposób, że
(sinx−cosx)2 = sin2x−2sinxcosx+cos2x.
sin2x+cos2x=1
Więc jedyną nie wiadomą pozostałoby mi 2sinxcosx, a to równe sin2x z czego obliczyłbym sinx,
chyba. xD
Dobrze by to było? xD
26 kwi 16:40
Prosiałke: Odświeżam.
26 kwi 17:23
Prosiałke: Odświeżam ponownie.
26 kwi 18:27
Mila: | | √2 | | π | | π | |
1) sin a −cos a= |
| i α∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | √2 | | π | |
sinα−sin( |
| −α)= |
| (wzory redukcyjne: cosα=sin |
| −α)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
2cos |
| sin(α− |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
α− |
| = |
| lub α− |
| =π− |
| |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 5π | | π | |
α= |
| + |
| lub α= |
| + |
| ∉D ( > |
| ) |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | | 2 | |
oblicz
| | π | | π | | π | | π | |
sin ( |
| + |
| ) i cos( |
| + |
| ) z wzorów :sin(α+β)=... i cos (α+β)=.. |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
wynik:
tgα=
26 kwi 19:34
Mila: b) wynik:
tgα=2+
√3
c)
dokończ
26 kwi 20:57
Prosiałke: 1) skąd taka zmiana w 2 i 3 wierszu.
28 kwi 12:13
Prosiałke: Odświeżam.
Dlaczego w pierwszy nie mogę zrobić coś takiego? a to α
(sina−cosa)
2= sin
2a−2sinacosa+cos
a

?
28 kwi 12:49
Mila: Możesz.
28 kwi 23:05