trygonometria
mat: If sin2θ = 1/2 and π < θ < 3π/2 (quadrant III), then θ =
kąt wynosi 225 = 5/4 pi? Tak?
25 kwi 03:49
mat: oh, zadanie było po angielsku, ale to wciąż ta sama matematyka.
25 kwi 07:20
Dominik: | | 1 | |
nie ma takiego θ, ktorego sinus przyjmuje wartosc |
| , jesli θ jest w trzeciej cwiartce. |
| | 2 | |
spojrz na wykres.
25 kwi 08:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
Dominik−−−
2 sinusa
| | 1 | | √2 | | π | | kπ | |
mat −−− sin2x = |
| −> sinx = +/− |
| −> x = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Czyli ... tak
25 kwi 08:47