Rozłóż wielomiany na czynniki:
Kohle: z rozpisaniem bym prosił. Przykład a) ma chyba kopnięty znak bo jeden minus i by poszedł jak
strzała, ale może macie jakiś pomysł, którego ja nie widzę..
a) x3−3x2+4
b) −x7−2x6−x5+2x4+2x3
25 kwi 00:51
pigor: ..., np.
a)
x3−3x2+4= x
3+x
2−4x
2+4= x
2(x+1)−4(x
2−1)= (x+1)(x
2−4x+4)=
(x+1)(x−2)2 .
25 kwi 00:56
Eta:
x3(1−x)(x+1)(x2+2x+2)
25 kwi 01:05
pigor: ..., a
b)
−x7−2x6−x5+2x4+2x3= −x
3(x
4+2x
3+x
2−2x−2)=
= −x
3(x
4−x
3+3x
3−3x
2+4x
2−4x+2x−2)= −x
3[x
3(x−1)+3x
2(x−1)+4x(x−1)+2(x−1)]=
= −x
3(x−1)(x
3+3x
2+4x+2)= −x
3(x−1)(x
3+x
2+2x
2+2x+2x+2)=
= −x
3(x−1)[x
2(x+1)+2x(x+1)+2(x+1)]=
−x3(x−1)(x+1)(x2+2x+2) . ...
25 kwi 01:05
Eta:
25 kwi 01:06