|AB|=3c, |BC|=3a , |AC|=2b , R−− dł. promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC
P(EGH)= S
| 3a*2b*3c | 18abc | |||
P(ABC)= | = | |||
| 4R | 4R |
| 3a | 3a | |||
Z twierdzenia sinusów: | =2R ⇒ sinα= | |||
| sinα | 2R |
| 3c | 3c | |||
=2R ⇒ sinγ= | ||||
| sinγ | 2R |
| 2b | 2b | |||
=2R ⇒ sinβ= | ||||
| sinβ | 2R |
| 3abc | 2abc | ab | 3abc | |||||
P1= bc*sinα= | , P2=ac*sinβ= | , P3= | *sinγ= | |||||
| 2R | 2R | 2 | 4R |
| 18abc | 6abc | 4abc | 3abc | |||||
S=P−(P1+P2+P3)= | −( | + | + | )= | ||||
| 4R | 4R | 4R | 4R |
| 5abc | ||
= | ||
| 4R |
| 5abc | ||
S= | ||
| 4R |
| S | 5 | 5 | ||||
to | = | ⇒ S= | P | |||
| P | 18 | 18 |