Kiełbasa nierówność
Równina: Rozwiąż nierówność:
−x
3+x
2+x−1≥0
Pytanie z serii: jak zacząć? Proszę o podpowiedź

Może być tak:
−x
2(x−1)+(x−1)≥0
24 kwi 23:35
Dominik: 
tylko dokoncz
24 kwi 23:38
Technik: (x−1)(−x2+1)
−(x−1)(x2−1)
−(x−1)2(x+1)
24 kwi 23:40
Równina: −x
2=0 v x=1 v x=−1
siatka znaków i wychodzi mi x∊ <−1;0>suma<0;1>
inaczej niz w odpowiedziach
24 kwi 23:41
Równina: nie rozumiem, tego co napisał Technik
dlaczego −(x−1)(x2−1) → −(x−1)2(x+1)
24 kwi 23:47
Dominik: −x3 + x2 + x − 1 ≥ 0
−x2(x − 1) + x − 1 ≥ 0
(x − 1)(1 − x2) ≥ 0
(x − 1)(1 − x)(1 + x) ≥ 0
−(x − 1)(x − 1)(x + 1) ≥ 0
−(x − 1)2(x+ 1) ≥ 0
24 kwi 23:49
Eta:

−x
3+x
2+x−1≥0 /*(−1)
x
3−x
2−x+1
≤0
x
2(x−1)−(x−1)≤0
(x−1)(x
2−1)≤0
(x−1)(x−1)(x+1)≤0
(x−1)
2(x+1)≤0
x€ (−∞, −1> U {1}
24 kwi 23:55
Równina: ok, dziękuję. Już rozumiem
24 kwi 23:59